Qierto

Mistä tunnistaa laadukkaat second hand vaatteet?

Maapallo on täynnä käytettyjä vaatteita, mutta mistä tunnistaa laadukkaat second hand vaatteet. Kierrellessäsi kirpputoreja ja käytettyjen vaatteiden myyntitapahtumia sekä selaillessasi second hand verkkokauppoja, kiinnitä huomiota käytetyissä vaatteissa seuraaviin seikkoihin. Niiden avulla voit tunnistaa käytettyjen vaatteiden helmet.

Valmistus

// Huolellisuus näkyy vaatteen yksityiskohdissa

Laadukkaasti ja huolella valmistettu vaate kestää aikaa ja käyttöä paremmin, kun ompelutyö on tehty huolellisesti. Nykyaikaiset pikamuotivaatteet tehdään mahdollisimman kustannustehokkaasti ja nopeasti. Tämä taas johtaa siihen, että kankaita saatetaan leikata ajattelemattomasti ja vaatteen osat pyritään kokoamaan mahdollisimman nopeasti. Pikamuotivaatteissa ompeleen pistoksesta näkee, että aikaa yritetään säästää, sillä usein pistos on pitkä. Nopeasti valmistettavissa vaatteissa pyritään välttämään myös yksityiskohtia, joiden valmistus vie aikaa. Laadukkaissa vintagevaatteissa voi huomata yksityiskohtia, joita nykyaikaisissa vaatteissa ei enää näe yhtä usein. Vaatteen ei tarvitse olla vintagea ollakseen kestävä, vaan laadukkaissa second hand vaatteissa pystyy näkemään saman huolellisen ja viimeistellyn ompelutyön.

Materiaali

// Kaikella on hyvät ja huonot puolensa

Materiaali on monelle tärkeä asia vaatteen valinnassa, sillä materiaali kertoo paljon vaatteesta, sen käytöstä, kestävyydestä ja huollosta. Laadukkaassa kangasmateriaalissa langat on kudottu tiiviisti eikä kudos ole heikkoa. Kankaan tarkkailun lisäksi second hand vaateostoksilla onkin hyvä tarkistaa tuotteen materiaali tuotelapusta, jos se vielä vaatteesta löytyy.

Tekstiilit voidaan jakaa luonnonkuituisiin ja tekokuituisiin. Luonnonkuidut jaotellaan kasvi- ja eläinkuituisiin. Muun muassa villa ja silkki kuuluvat eläinkuituihin, kun taas puuvilla ja pellava ovat kasvikuituja. Tekokuituisiin materiaaleihin kuuluvat muuntokuidut ja synteettiset kuidut. Öljypohjaisia synteettisiä kuituja ovat muun muassa polyesteri, akryyli ja elastaani. Muuntokuituja ovat esimerkiksi viskoosi ja modaali, jotka valmistetaan selluloosasta.

Luonnonkuituiset materiaalit ovat yleensä käyttöä kestäviä ja mukavia päällä hengittävyytensä vuoksi. Polyester ja tekokuidut ovat monelle kirosanoja. Polyesteria pidetään usein materiaaleista kauheimpana sen hengittämättömyyden ja sähköistymisen takia, mutta polyesterin vahvuutena on sen kestävyys ja muun muassa helppohoitoisuus. Polyesteri ei rypisty ja se oikenee helposti, jolloin se pysyy myös hyvin muodossaan.

1950-luvulla tekokuitujen käyttö lisääntyi vaatetuskankaissa, ja siksi voi helposti löytää 60-, 70- ja 80-luvun vintagevaatteita, jotka on valmistettu tekokuiduista. Koska tekokuidut usein ovat luonteeltaan kestäviä, ovat tekokuituiset vintagevaatteet monesti vielä hyväkuntoisia.

Tekokuidut eivät kuitenkaan aina ole kestäviä, sillä esimerkiksi kankaista usein joustavan tekevä elastaani ei kestä aikaansa. Muun muassa kuumuus ja huuhteluaine haurastuttavat kuitua, jolloin elastaania sisältävä vaate menettää muotonsa nopeasti. Elastaania sisältävä second hand vaate onkin usein muodoton ja kuluneen näköinen. Elastaanivaate on myös erittäin hankala kierrättää, jolloin se päätyy usein polttojätteeksi.

Mitä sitten, jos second hand vaatteesta puuttuu materiaalitiedot? Vaihtoehdoksi sinulle jää hypistellä vaatteen materiaalia ja tunnustella sitä. Opit tunnistamaan materiaalit, kun alat kiinnittämään niihin huomiota ja alat tutkimaan materiaalitietoja useammin. Kattava opas tekstiilikuitujen maailmaan sekä tiedot kuitujen vahvuuksista ja heikkouksista hoito-ohjeineen löytyvät Suomen Tekstiili & Muoti ry:n sivuilta.

Kunto

// Vaate, joka kestää toisenkin käytön

Mikä onkaan sen parempi mittari kertomaan vaatteen kestävyydestä kuin se, että se on ollut jollain käytössä ja se vielä on käyttökunnossa – vaate on siis kestänyt sen käyttöä että sen pesua. Second hand vaatteet ovat siis jo todistaneet kestokykynsä ja laatunsa.

Joissakin käytetyissä vaatteissa käytön jäljet näkyvät enemmän kuin taas toiset saattavat näyttää lähes uusilta. Jotkin vaatteet saattavat vain parantua vanhetessaan, kuten nahkatakit. Vintagenahkatakit ovat siitä hyviä, että niiden ulkonäköä pystyy hyvällä huollolla kohentamaan ja ylläpitämään.

Vintage ja second hand verkkokaupoissa usein on arvioitu vaatteen kunto valmiiksi, joten ostaja voi tietää kuvien lisäksi myös arvion perusteella onko vaate hyvässä vintagekunnossa vai ei.

Tuotelaput

// Kuka vaatteen valmisti?

Materiaalilapun lisäksi second hand vaatteesta kannattaa selvittää vaatteen brändi. Brändilapusta tunnistat helposti onko vaate pikamuotiyrityksen valmistama vai vintagemerkki, jota ei enää valmisteta. Jos vaatteen tuotelapussa lukee Made in Finland ja vaate on tyyliltään vanha, voit olla aika varma, että vaate on hyvin ja laadukkaasti tehty. Suomalaiset vintagevaatteet ovat lähes poikkeuksetta taattua laatua. Niitä pystyy useasti myös korjaamaan, jos vaate vaatii korjausta.

Kirpputoreilla ja suomalaisissa vintage ja second hand nettikaupoissa voit bongata suomalaisia vaatevalmistajia viime vuosituhannelta. Suomalaisia vaatevalmistajia ovat olleet muun muassa Pola, Kestilä, Sataneule, Soili-Tuote, Oravais, P.T.A, Finn-Flare ja Kaunotar-Tuote – ihan vain muutamia mainitakseni!

Vintagekaupat usein valikoivat tarkkaan valikoimaansa tulevat tuotteet, joten voit varmistua laadusta. Qierton vintage & second hand verkkokaupan valikoimassa on paljon laadukkaita second hand vaatteita ja suomalaisia vintagevaatteita.

Näin varmistat vaatteen sopivuuden sinulle

Tuotteen kuvauksessa ilmoitamme vaatteen kokolapussa olevan kokomerkinnän. Joskus vaatteesta kuitenkin puuttuu kokolappu. Vintage ja second hand vaatteiden koot myös vaihtelevat kokomerkinnästä riippumatta. Tämän vuoksi olemme mitanneet jokaisen vaatteen. Suosittelemme, että ennen tuotteen tilausta mittaat jostain jo omistamastasi istuvasta vaatekappaleesta samat mitat ja vertaat niitä tilattavan vintage ja second hand tuotteen mittoihin. Näin saat paremman kuvan siitä, kuinka vaate sopisi sinulle.

Olkapää-helma: Mitta kertoo yläosan tai mekon pituuden hartiasta helmaan.
Hartia-hartia: Mitta kertoo hartioiden leveyden, eli mitan toisesta hartiasta toiseen hartiaan.
Hiha: Mitta kertoo yläosissa hihan pituuden hartiasta hihansuuhun.
Vyötärön korkeus: Tämä mitta kertoo alaosien vyötärön korkeuden eli kuinka korkealle vyötäröä vaate ylettyy.
Pituus: Mitta kertoo alaosissa pituuden, eli mitan vyötäröltä lahkeensuuhun tai hameen helmaan.
Leveys: Mitta on pyritty ottamaan vaatteesta lantion kohtaa eli yleensä vaatteen leveimmästä kohtaa. Mitta auttaa sinua hahmottamaan sopivatko esimerkiksi housut sinulle lantion kohdasta.
Vyötärön halkaisija: Mitta kertoo vaatteen leveyden vyötärön kohdalta eli aivan housujen ja hameiden yläosasta. Vyötärön halkaisija on voitu ilmoittaa myös mekoissa, jolloin se on mitattu vaatteen vyötärön kapeimmasta kohtaa. Olemme mitanneet vyötärön halkaisijan vaatteen ollessa levitettynä tasolle.

Ota keksi! Kyllä. Mekin käytämme evästeitä.