Qierto

Verkkokauppa on suljettu. 💔

Suosi käytettyä | 10 syytä ostaa second hand vaatteita

Vieläkö epäröit miksi sinun tulisi ostaa vaatteita käytettynä? Listasimme 10 syytä miksi sinun pitäisi suosia kiertotaloutta ja ostaa second hand vaatteita.

1// Se on ympäristöystävällisempi vaihtoehto

Tiesitkö, että muotiteollisuus on vastuussa 10 prosentista maailman hiilidioksidipäästöistä, joka on enemmän kuin lento- ja laivaliikenteen päästöt yhteensä? Hiilidioksidipäästöjen lisäksi vaatteiden vesijalanjäljet voivat olla huimia, sillä esimerkiksi uusien farkkujen valmistukseen voi kulua jopa 10 000 litraa vettä, joka vastaa 17 vuoden juomavesimäärää. Ympäristövaikutukset muodostuvat merkittäviksi, sillä vaateteollisuus valmistaa noin 150 miljardia vaatetta vuosittain. Tarvitsemmeko todella näin paljon vaatteita?

2// Saat uniikkeja vaatteita

Second hand vaatteilla pystyt olemaan aidosti ainutlaatuinen ja korostamaan omaa persoonallista tyyliäsi. Yhdistelemällä yksilöllisiä vaatteita tyylisi mukaisesti saat omannäköisen tyylin, jolla pystyt erottumaan. Vielä suuremmalla todennäköisyydellä pystyt erottautumaan, kun hankit vaatekaappiisi vaatteita menneiltä vuosikymmeniltä. Jotkin vintagevaatteet ovat niin harvinaisia, että tuskin toista samanlaista tulet kohtaamaan. Jos siis todella haluat olla ainutlaatuinen, shoppaile second handia ja vintagea.

3// Säästät rahaa, kun ostat edullisesti käytettynä

Onko tavoitteenasi säästää rahaa ja karsia turhia kuluja, mutta vaatteet ja pukeutuminen ovat sinulle tärkeitä? Sinun ei tarvitse luopua kokonaan vaatteiden ja pukeutumisen tuomasta ilosta säästääksesi rahaa. Etenkin kirpputoreilta saatat löytää todella edullisesti käytettyjä vaatteita, joiden avulla pystyt nauttimaan uusista tyyleistä.

4// Second hand vaatteet ja löytämisen ilo

Vaatteiden ostaminen perinteisistä vaatekaupoista ja pikamuotiliikkeistä on shoppailijalle helppoa. Menet liikkeeseen ja ostat tarvitsemasi takin valikoimasta, jossa on paljon eri vaihtoehtoja ja kokoja. Second hand vaatteiden shoppailu on sattumanvaraisempaa. Koskaan ei voi tietää, mistä täydellinen takki löytyy. Parhaat löydöt tekee odottamatta, jolloin löytämisen ilo on suuri. Se onkin second hand shoppailun suola!

5// Käytetyt vaatteet ovat jo osoittaneet laadukkuutensa

Mikä on sen parempi mittari kertomaan vaatteen kyvystä kestää käyttöä kuin itse käyttötesti. Käytettyjen vaatteiden ulkonäöstä näkee kuinka ne ovat muokkautuneet käytössä ja reagoineet pesukertoihin.

6// Ole esimerkin näyttäjä

Vaikka käytettyjen vaatteiden markkina on kasvussa ja sen ennustetaan kasvavan tulevien vuosien aikana, on kierrätetty tyyli vielä valtavirrasta poikkeamista. Voit kannustaa omalla esimerkilläsi muita kestävämpään kuluttamiseen ja kierrätetympään muotiin suosimalla käytettyjen vaatteiden ostamista.

7// Second hand ostamisesta tulee hyvä mieli

Kestävän, vastuullisen ja eettisen kuluttamisen ollessa esillä moni kokee huonoa omaatuntoa uusista vaatehankinnoistaan. Käytettyjen vaatteiden suosijan ei kuitenkaan tarvitse kiemurrella omantunnon tuskissa. Second hand vaatteiden ostaminen edistää kiertotaloutta, jonka tavoitteena on säästää luonnonvaroja ja maksimoida tuotteiden ja materiaalien sekä niihin sitoutuneen arvon kiertoa taloudessa mahdollisimman pitkään.

8// Vaihtoehto pikamuodille

Pikamuodin paheena usein ovat epäeettiset ja epäekologiset tuotantotavat sekä huonolaatuinen valmistus ja tuotanto. Kuluttajia kannustetaan usein ostamaan vastuullisemmin, eettisemmin ja laadukkaammin. Vastuullisen kuluttajan on kuitenkin oltava aktiivinen ja otettava selvää brändien toiminnasta. Vastuullisia vaatevalmistajia ja niiden toimintaa tarkastelee esimerkiksi Eetti ry, joka arvioi muun muassa suomalaisten vaatebrändien vastuullisuutta. Laadukkaiden vaatteiden ostaminen vaatii myös aiheeseen perehtymistä. Laadukkaat vaatteet usein valmistetaan huolellisesti ja hyvistä materiaaleista, mikä saattaa näkyä myös korkeampana vaatteen hintana. Jos uuden ostaminen tuntuu ajatuksena tarpeettomalta tai se on omaan taloustilanteeseen sopimaton, on second hand ostaminen monesti hyvä vaihtoehto.

9// Second hand vaatteista värit ja myrkyt on pesty pois

Vaatteiden tuotannossa yleensä käytetään väriaineita ja muita kemikaaleja, jotka uudesta vaatteesta pystyy usein jopa haistamaan. Jos ajatus näistä aineista kauhistuttaa tai ihon herkkyys eivät suosi uusien vaatteiden käyttöä, käytettyjen vaatteiden ostaminen on erityisen hyvä vaihtoehto. Niistä ylimääräiset aineet ovat haalistuneet pesujen myötä.

10// Liian monta hyvää syytä ostaa second handia

Kuten tämä blogitekstin listaus osoittaa, second hand vaatteiden ostamiseen on liian monta hyvää syytä. Miksi et enää ostaisi vaatteita käytettynä?

Mistä aloittaa second hand shoppailu? Qierton verkkokaupan valikoimaan on huolella valikoitu laadukkaita ja persoonallisia vintage ja second hand vaatteita. Tutustu valikoimaan ja ihastu second handiin!


Artikkelissa käytetyt lähteet: UNECEn artikkeli, Helsingin Uutisten artikkeli, Ylen artikkeli, Voguen artikkeli

Näin varmistat vaatteen sopivuuden sinulle

Tuotteen kuvauksessa ilmoitamme vaatteen kokolapussa olevan kokomerkinnän. Joskus vaatteesta kuitenkin puuttuu kokolappu. Vintage ja second hand vaatteiden koot myös vaihtelevat kokomerkinnästä riippumatta. Tämän vuoksi olemme mitanneet jokaisen vaatteen. Suosittelemme, että ennen tuotteen tilausta mittaat jostain jo omistamastasi istuvasta vaatekappaleesta samat mitat ja vertaat niitä tilattavan vintage ja second hand tuotteen mittoihin. Näin saat paremman kuvan siitä, kuinka vaate sopisi sinulle.

Olkapää-helma: Mitta kertoo yläosan tai mekon pituuden hartiasta helmaan.
Hartia-hartia: Mitta kertoo hartioiden leveyden, eli mitan toisesta hartiasta toiseen hartiaan.
Hiha: Mitta kertoo yläosissa hihan pituuden hartiasta hihansuuhun.
Vyötärön korkeus: Tämä mitta kertoo alaosien vyötärön korkeuden eli kuinka korkealle vyötäröä vaate ylettyy.
Pituus: Mitta kertoo alaosissa pituuden, eli mitan vyötäröltä lahkeensuuhun tai hameen helmaan.
Leveys: Mitta on pyritty ottamaan vaatteesta lantion kohtaa eli yleensä vaatteen leveimmästä kohtaa. Mitta auttaa sinua hahmottamaan sopivatko esimerkiksi housut sinulle lantion kohdasta.
Vyötärön halkaisija: Mitta kertoo vaatteen leveyden vyötärön kohdalta eli aivan housujen ja hameiden yläosasta. Vyötärön halkaisija on voitu ilmoittaa myös mekoissa, jolloin se on mitattu vaatteen vyötärön kapeimmasta kohtaa. Olemme mitanneet vyötärön halkaisijan vaatteen ollessa levitettynä tasolle.

Ota keksi! Kyllä. Mekin käytämme evästeitä.