Qierto

Verkkokauppa on suljettu. 💔

THRIFT FLIP | Kauluspaidasta puhvihihainen paita

Oletko haaveillut ihanasta puhvihihaisesta paidasta, jonka neliönmallinen kaula-aukko korostaa kauniisti dekolteeta?

Voit tehdä puhvihihaisen paidan ekologisesti vanhasta kauluspaidasta. Mitä isompaa kauluspaitaa käytät tuunaukseen, sen helpompi paita on tehdä. Isossa paidassa hihan leveys on suuri, jolloin paidan puhvihihoista tulee isommat ja pussittavammat. Suosittelen käyttämään projektissa juuri miesten kauluspaitaa. Se on helpompi tuunata, sillä miesten paidat ovat isokokoisempia ja niissä ei ole kavennuksia, jotka hankaloittaisivat paidan leikkaamista.

Näin teet puhvihihaisen paidan miesten käytetystä kauluspaidasta:

 1. Poista kauluspaidasta varovasti ratkojalla tasku/taskut, jos niitä on edessä.
 2. Leikkaa hihat varovasti irti saksilla aivan olkasauman vierestä.
 3. Asettele paidan keskiosa tasaisesti. Leikkaa mahdolliset vekit auki, jotta kangas asettuu tasaisesti.
 4. Aloita leikkaamaan paidan keskiosaa oikeaan muotoon. Saat itsellesi oikeat leikkausmitat mittaamalla ensiksi rinnanympäryksesi. Puolita se ja saat siitä paidan leveysmitan. Mittaa rinnan kohdalta kuinka leveäksi haluat paidan yläreunan. M-kokoiselle naiselle 26 cm on sopiva mitta. Jos olet S-kokoinen, voit poistaa mitasta pari senttiä, L-kokoinen voi lisätä pari senttiä eli mitaksi tulee 28cm. Merkitse napin yläpuolelle kaksi senttiä saumavaraa. Mittaa paidan keskikohdasta merkitsemästä pisteestä merkki nuppineulalla rintaleveyden puoliväliin asti.
 5. Mene kohdasta suoraan alas 8cm. Jos olet S-kokoinen, voit mennä 6cm alaspäin. L-kokoinen voi mennä 10 cm alaspäin.
 6. Tästä kohdasta mittaa vielä loppumitta eli (rintamitta/2)-(yläreunan mitta/2), tässä tapauksessa (50/2)-(26/2)=25-13=12. Merkitse kohtaan merkki nuppineulalla.
 7. Merkitse suora reuna alaspäin paidan reunaa niin, että paita saavuttaa pituudeltaan yläreunasta mitattuna paidan pituuden. Itse merkitsin tässä vaiheessa paidan pituusmitaksi 40cm, jota kuitenkin myöhemmin vielä lyhensin paidan sovituksen jälkeen.
 8. Leikkaa paita merkkien mukaisesti.
 9. Tee kaksinkertainen päärme yläreunaan. Voit poistaa tarvittaessa ylimmän napin siksi aikaa, että saat ommeltua tikin aivan napin reiän viereen.
 10. Leikkaa hihojen sivusauma auki. Huolittele olkasauma siksak-ompeleella ja tee pitkällä tikillä tikki rypytystä varten. Rypytyksen avulla olkareuna on helpompi kääntää. Ompele kuja kuminauhalle.
 11. Mittaa sopivan mittainen kuminauha. Itse käytin 30cm kuminauhaa, jonka pujotin kujaan hakaneulalla.
 12. Ompele hihat kiinni keskiosaan oikeat puolet vastakkain niin, että rypytetty olkapään reuna tulee paidan yläreunaa vasten.
 13. Ompele tämän jälkeen hihasauma ja sivut yhteen.
 14. Leikkaa hihat haluamaasi mittaan. Käännä hihansuut kaksinkertaisesti ja tee hihansuuhun kuja kuminauhaa varten. Jätä kujaan reikä, josta voit pujottaa kuminauhan sisään.
 15. Sovita paitaa. Ota halutessasi paidasta sisään muotolaskoksia, jotta paita istuu sinulle paremmin.
 16. Ompele alareuna.
 17. Paita on valmis.
Saat paidan mitat omista mitoistasi.

Näin varmistat vaatteen sopivuuden sinulle

Tuotteen kuvauksessa ilmoitamme vaatteen kokolapussa olevan kokomerkinnän. Joskus vaatteesta kuitenkin puuttuu kokolappu. Vintage ja second hand vaatteiden koot myös vaihtelevat kokomerkinnästä riippumatta. Tämän vuoksi olemme mitanneet jokaisen vaatteen. Suosittelemme, että ennen tuotteen tilausta mittaat jostain jo omistamastasi istuvasta vaatekappaleesta samat mitat ja vertaat niitä tilattavan vintage ja second hand tuotteen mittoihin. Näin saat paremman kuvan siitä, kuinka vaate sopisi sinulle.

Olkapää-helma: Mitta kertoo yläosan tai mekon pituuden hartiasta helmaan.
Hartia-hartia: Mitta kertoo hartioiden leveyden, eli mitan toisesta hartiasta toiseen hartiaan.
Hiha: Mitta kertoo yläosissa hihan pituuden hartiasta hihansuuhun.
Vyötärön korkeus: Tämä mitta kertoo alaosien vyötärön korkeuden eli kuinka korkealle vyötäröä vaate ylettyy.
Pituus: Mitta kertoo alaosissa pituuden, eli mitan vyötäröltä lahkeensuuhun tai hameen helmaan.
Leveys: Mitta on pyritty ottamaan vaatteesta lantion kohtaa eli yleensä vaatteen leveimmästä kohtaa. Mitta auttaa sinua hahmottamaan sopivatko esimerkiksi housut sinulle lantion kohdasta.
Vyötärön halkaisija: Mitta kertoo vaatteen leveyden vyötärön kohdalta eli aivan housujen ja hameiden yläosasta. Vyötärön halkaisija on voitu ilmoittaa myös mekoissa, jolloin se on mitattu vaatteen vyötärön kapeimmasta kohtaa. Olemme mitanneet vyötärön halkaisijan vaatteen ollessa levitettynä tasolle.

Ota keksi! Kyllä. Mekin käytämme evästeitä.