Qierto

Verkkokauppa on suljettu. 💔

DIY | Tee scrunchie eli hiusdonitsi ekologisesti

Vanhoista käyttämättömistä vaatteista saa tehtyä scrunchieita eli hiusdonitseja ekologisesti. Tarvitset vain hiuslenkin ja ompelukoneen kangasmateriaalin lisäksi. Helpoiten scrunchien saa tehtyä ohuesta kankaasta. Vaatteen sijaan voit käyttää myös muita kierrätyskankaita.

Jos käytät vanhaa vaatetta materiaalina, parasta on suosia vaatetta, jota ei voi laittaa edes kierrätykseen. Minulla käytössä oli paita, joka oli revennyt kainalosaumasta, eikä siitä tällöin korjaamalla tai tuunaamalla olisi saanut käyttökelpoista paitaa helposti. Siksi päätin tehdä paidasta aivan jotain muuta ja hyödyntää itse kangasmateriaalin. Kankaan lisäksi tarvitset joko hiuslenkin tai kuminauhasta tehdyn lenkin.

Näin ompelet scrunchien eli hiusdonitsin:

  1. Leikkaa vaatteesta noin 10×56 cm kokoinen kaitale esimerkiksi helmasta.
  2. Aseta kangaspala oikeat puolet vastakkain hiuslenkin ympärille. Nuppineulat helpottavat työtä.
  3. Ompele nuppineuloitettu sauma kiinni ompelukoneella suoralla ompeleella. Jätä molemmista päistä noin 3 cm ompelematta kiinni.
  4. Käännä ommeltu putkilo toisinpäin, jolloin sauma jää piiloon.
  5. Ompele avonaiset päät eli kaitaleen päät kiinni oikeat puolet vastakkain.
  6. Taittele auki olevan aukon reunat hiusdonitsin sisäpuolelle ja kiinnitä sauma nuppineuloilla. Ompele sauma kiinni.
  7. Hiusdonitsi on valmis.

Tsekkaa myös nämä DIY vinkit

DIY | Irtokaulus
DIY | Bucket hat vanhoista farkuista
THRIFT FLIP | Kauluspaidasta puhvihihainen paita

Vanhojen vaatteiden tuunaus on hyvä keino pidentää vaatteiden elinkaarta. Se on kuitenkin vain yksi tapa kohti ekologisempaa vaatekaappia. Anna hyvän kiertää ja tee ekologisia vaatevalintoja suosimalla second handia. Qierton valikoimassa on monia upeita ja uniikkeja vintagehelmiä. Käy kurkistamassa!

Näin varmistat vaatteen sopivuuden sinulle

Tuotteen kuvauksessa ilmoitamme vaatteen kokolapussa olevan kokomerkinnän. Joskus vaatteesta kuitenkin puuttuu kokolappu. Vintage ja second hand vaatteiden koot myös vaihtelevat kokomerkinnästä riippumatta. Tämän vuoksi olemme mitanneet jokaisen vaatteen. Suosittelemme, että ennen tuotteen tilausta mittaat jostain jo omistamastasi istuvasta vaatekappaleesta samat mitat ja vertaat niitä tilattavan vintage ja second hand tuotteen mittoihin. Näin saat paremman kuvan siitä, kuinka vaate sopisi sinulle.

Olkapää-helma: Mitta kertoo yläosan tai mekon pituuden hartiasta helmaan.
Hartia-hartia: Mitta kertoo hartioiden leveyden, eli mitan toisesta hartiasta toiseen hartiaan.
Hiha: Mitta kertoo yläosissa hihan pituuden hartiasta hihansuuhun.
Vyötärön korkeus: Tämä mitta kertoo alaosien vyötärön korkeuden eli kuinka korkealle vyötäröä vaate ylettyy.
Pituus: Mitta kertoo alaosissa pituuden, eli mitan vyötäröltä lahkeensuuhun tai hameen helmaan.
Leveys: Mitta on pyritty ottamaan vaatteesta lantion kohtaa eli yleensä vaatteen leveimmästä kohtaa. Mitta auttaa sinua hahmottamaan sopivatko esimerkiksi housut sinulle lantion kohdasta.
Vyötärön halkaisija: Mitta kertoo vaatteen leveyden vyötärön kohdalta eli aivan housujen ja hameiden yläosasta. Vyötärön halkaisija on voitu ilmoittaa myös mekoissa, jolloin se on mitattu vaatteen vyötärön kapeimmasta kohtaa. Olemme mitanneet vyötärön halkaisijan vaatteen ollessa levitettynä tasolle.

Ota keksi! Kyllä. Mekin käytämme evästeitä.